Pierniczki nadziewane marmoladą

5 (184 ocen)

Są pyszne

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    25 dag miodu(może być sztuczny)
    1 kostka margaryny
    30 dag cukru
    4 jaja
    szczypta soli
    1 1/2 lyżka amoniaku
    1 łyżka sody
    1/2 szkl.mleka
    2 op.przyprawy do piernika(najlepiej różnych firm)
    2 łyżki kawy prawdziwej
    kakao według własnego uznania
    Ponadto:
    foremki tak aby wchodziła w szklankę(u mnie serduszko)
    marmolada
    szklanka
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pierniczki nadziewane marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ''' 1. Miód,margarynę i cukier rozpuścić w rondelku i ostudzić.Amoniak,sodę rozpuścić w 1/2 szkl.mleka.Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto.Oderwać część ciasta i rozwałkować na lekko oprószonym mąką blacie na grubość 2 - 3 mm. Z ciasta wycinać koła.Na środku każdego koła położyć łyżeczkę marmolady .Każdego pierniczka przykryć kolejnym wykrojonym kawałkiem ciasta.
  • ''' 2. Przyłożyć dowolny kształt foremki i wykrawać pierniczki..Piec w temperaturze 160ºC przez około 10-15 minut (czas może być krótszy lub dłuższy w zależności od wielkości i grubości pierniczków). Wyjąć, wystudzić. Pierniki można oblać czekoladą lub lukrem.

Porady

Z tego ciasta na pierniki można wyciąć również zwykłe pierniki bez nadzienia ,również będą miękkie:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować