1 kg mąki pszennej
25 dag miodu(może być sztuczny)
1 kostka margaryny
30 dag cukru
4 jaja
szczypta soli
1 1/2 lyżka amoniaku
1 łyżka sody
1/2 szkl.mleka
2 op.przyprawy do piernika(najlepiej różnych firm)
2 łyżki kawy prawdziwej
kakao według własnego uznania
Ponadto:
foremki tak aby wchodziła w szklankę(u mnie serduszko)
marmolada
szklanka
Pierniczki nadziewane marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miód,margarynę i cukier rozpuścić w rondelku i ostudzić.Amoniak,sodę rozpuścić w 1/2 szkl.mleka.Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto.Oderwać część ciasta i rozwałkować na lekko oprószonym mąką blacie na grubość 2 - 3 mm. Z ciasta wycinać koła.Na środku każdego koła położyć łyżeczkę marmolady .Każdego pierniczka przykryć kolejnym wykrojonym kawałkiem ciasta.
2.Przyłożyć dowolny kształt foremki i wykrawać pierniczki..Piec w temperaturze 160ºC przez około 10-15 minut (czas może być krótszy lub dłuższy w zależności od wielkości i grubości pierniczków). Wyjąć, wystudzić. Pierniki można oblać czekoladą lub lukrem.
Porady
Z tego ciasta na pierniki można wyciąć również zwykłe pierniki bez nadzienia ,również będą miękkie:)
Komentarze