Pierniczki miękkie

4.98 (170 ocen)

Pierniki można piec od razu lub po 2-10 dniach.Są to pierniczki które zaraz po upieczeniu można jeść bo są miękkie i każdego następnego dnia lepsze jak dotrzymają;)

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    25 dag miodu(może być sztuczny)
    1 kostka margaryny
    30 dag cukru
    4 jaja
    szczypta soli
    1 1/2 lyżka amoniaku
    1 łyżka sody
    1/2 szkl.mleka
    2 op.przyprawy do piernika(najlepiej różnych firm)
    2 łyżki kawy prawdziwej
    kakao według własnego uznania
Wystaw ocenę:

4.98 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pierniczki miękkie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ''' 1. Miód,margarynę i cukier rozpuścić w rondelku i ostudzić.Amoniak,sodę rozpuścić w 1/2 szkl.mleka.Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto.Odrywać po kawałku,wałkować na ok.4 mm i wycinać ciasteczka foremkami .Piec ok 10 min w temp.180 st C.Po wystudzeniu dowolnie udekorować

Porady

Pierniczków trzeba pilnować by się nie przypaliły, bo mogą być gorzkie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować