Pierniczki lukrowane

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis na pierniczki zaczerpnięty z bloga http://mojewypieki.blox.pl

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - miód naturalny: 0.25 szklanki
    - masło miekkie: 5 łyżek
    - przpyrawa do piernika: 1 sztuka
    - Jajko: 2 sztuki
    - proszek do pieczenia: 3 łyżki
    - mąka: 3 szklanki
    - kakao: 3 łyżki
    - cukier puder: 0.5 szklanki

    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - cukier puder: 3 łyżki
    - barwnik: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierniczki Słodycze

Pierniczki lukrowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy ze sobą do uzyskania jednolitego ciasta, które nie będzie się za bardzo lepiło. Następnie odstawiamy je na 1 dzień do lodówki.
  • Pierniczki lukrowane 2. Po wyjęciu ciasto rozwałkowujemy na cienkie płaty podsypując mąką. Wykrawamy pierniczki i układamy je na wyłożonej papierem blaszce. Pieczemy przez około 8 do 9 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 3. Gotowe pierniczki wkładamy do pudełka razem z cząstkami jabłka na 2~3 dni aby zmiękły. Następnie lukrujemy mieszaniną soku z cytryny i cukry pudru z dodatkiem barwnika w ilości zależnej od wymaganej intensywności.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Przyprawy korzenne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować