Pierniczki Lebkuchen

0 (0 ocen)

Pyszne pierniczki z dużą ilością migdałów i orzechów. Wyśmienite na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 3/4 szklanki miodu prawdziwego płynnego
    200 g migdałów w płatkach
    100 g orzechów laskowych
    110 g masła
    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    skórka z 2 pomarańczy
    2 łyżki cukru brązowego
    3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    lukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pierniczki

Pierniczki lebkuchen - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki migdałów (bez skóry) i orzechy laskowe zmielić w rozdrabniaczu bardzo drobno, prawie na mąkę. Uprażyć na suchej patelni.
    Do garnka wlać miód i dodać masło. Podgrzewać na małym płomieniu, aż masło się rozpuści. Do gorącego miodu wsypać migdały z orzechami. Wymieszać i odstawić do przestudzenia.
    Mąkę, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia wymieszać w miseczce. Skórkę z wyszorowanych i sparzonych pomarańczy smażyć z cukrem i 1 łyżką wody. Tak, aby skórka zrobiła się szklista. Można ominąć ten etap dodając gotową skórkę z pomarańczy (ok 2 łyżek) Dodać do przestudzonej, ale ciepłej masy orzechowo-miodowej. Wsypać suche składniki i wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Jeśli masa będzie jeszcze ciepła łatwiej będą się formować kulki. Wykładać na blachę posmarowaną masłem i oprószoną mąką. Kulki wielkości orzecha spłaszczać zachowując spore odstępy. Piec przez 10-12 minut w 180*C do lekkiego zrumienienia. Nie wypiekać długo, bo staną się gorzkawe. Studzić na blachach i zimne podważać łopatką. Polukrować. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Migdały Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować