Pierniczki Kuby

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kiedy byłem mały, zawsze jadłem te pierniczki w czasie świąt. Przepis został podarowany mojej rodzinie w latach 90, podczas wakacji nad morzem .

  • 30 min

Składniki:

  • 50dag mąki
    15dag cukru
    1jajko
    2żółtka
    10dag miodu
    1łyżeczka sody
    1 przyprawa do pierników
    10dag orzechów laskowych
    LUKIER;
    20 dag cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki wody
    5 dag płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Pierniczki kuby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierniki :
    Cukier wsypujemy do rondelka, a ten wstawiamy do większego naczynia z ciepłą wodą i podgrzewając rozpuszczamy, aż nabierze płynnej konsystencji. Następnie chwilę studzimy. Gdy przestygnie, dodajemy miód, jajko, żółtka, rozpuszczoną w łyżce wody sodę i całość dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy masę miodową i starannie wyrabiamy ciasto. Masę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na kilka dni w chłodne miejsce (dolna strona lodówki lub piwnica). Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy na lekko oprószonej mąką stolnicy i foremką wycinamy różne kształty pierniczków. Blachę natłuszczamy, wykładamy papierem dopieczenia i układany pierniczki, zachowując 5 cm odstępy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok.12 - 15 min w temperaturze 170 -180 stopni C. Gdy się zrumienią, wyjmujemy i studzimy.
    lukier
    pierniczki, najlepiej następnego dnia po upieczenia lukrujemy.cukier puder zalewamy wodą, dodajemy sok z cytryny i starannie ucieramy na gładki, lśniący lukier.Pierniczki smarujemy lukrem, chwilę pozostawiamy do zastygnięcia i dekorujemy uprażonym na suchej patelni płatkami migdałowymi

Porady

BRAK

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować