Pierniczki Królowej Śniegu - z białą czekoladą

4.5 (143 ocen)

Pierniczki inne niż wszystkie, które są wynikiem mojego małego, kulinarnego eksperymentu. Rodzina je sobie chwaliła, a na świątecznym stole prezentowały się naprawdę pięknie.Opakujcie kilka pierniczków w celofan i obwiążcie wstążeczką - będą wspaniałym prezentem dla najbliższych.

Składniki:

  • - 2 szklanki mąki (+ do oprószenia blatu i wałka),
    - 2 łyżki miodu,
    - 2 dag białej czekolady (1 pasek),
    - łyżka masła,
    - 1 jajko,
    - 6 łyżek mleka,
    - 2-3 krople aromatu migdałowego,
    - 1/2 opakowania przyprawy do piernika,
    - po 1/2 łyżeczki cynamonu i imbiru,
    - 1,5 łyżeczki sody.
    Do dekoracji:
    - 10 dag białej czekolady,
    - 3 łyżki śmietanki kremówki,

    - 1 białko,
    - ok. 3/4 szklanki cukru pudru,
    - szczypta soli.

    - wiórki kokosowe,
    - złote i srebrne perełki cukrowe.
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery Ciastka Pierniczki

Pierniczki królowej śniegu - z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód rozpuszczamy w podgrzanym mleku, dodajemy masło, rozpuszczamy i studzimy. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
    Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy startą czekoladę sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, cynamon i imbir.
    W suchych składnikach robimy zagłębienie, wlewamy miodową mieszankę (mleko + miód + masło), wbijamy jajko oraz dodajemy 2-3 krople aromatu migdałowego.
    Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, z którego wyrabiamy kulę, wkładamy do miski. Miskę z ciastem owijamy szczelnie folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin.
  • 2. Ciasto dzielimy na porcję. Każdą z nich rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, na placek o grubości ok. 4 mm. Foremkami do ciasteczek (proponuję gwiazdki i choinki), wycinamy pierniczki, układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
  • 3. Pierniczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, pieczemy przez 15-20 minut na złoty kolor (należy pilnować pierniczków, by się nie przypaliły).
    Pierniczki studzimy i odstawiamy na 1 dzień w suche, chłodne miejsce.
  • 4. Przygotowujemy polewę czekoladową: czekoladę łamiemy na kawałki, roztapiamy ją wraz z 3 łyżkami śmietanki kremówki na płynną polewę, lekko studzimy.
    Przygotowujemy lukier: białko ubijamy na półsztywną pianę za szczyptą soli, następnie dodajemy cukier puder, tyle by powstał gęsty lukier.

    Pierniczki oblewamy polewą czekoladową lub lukrem, posypujemy wiórkami kokosowymi i perełkami cukrowymi.
    Wzorki na polewie czekoladowej robimy za pomocą wykałaczki - zanim lukier zastygnie rysujemy nią na powierzchni polewy esy-floresy wyciągając je lekko ku górze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować