Pierniczki korzenne

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Dla miłośników kruchych ciasteczek.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej
    1 op. przyprawy do piernika
    1 kostka margaryny
    0,5 szkl. cukru
    1/4 szkl. miodu
    szczypta soli
    1 aromat rumowy
    Lukier:
    15 dag. cukru pudru
    kilka kropli soku z cytryny
    3 łyżki wody

Pierniczki korzenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki połączyć, na końcu dodać miód i zagnieść ciasto.Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i odstawić do lodówki na ok. 2 godz.Następnie ciasto podzielić na porcje, posypać stolnicę mąką i cienko rozwałkować. Foremkami wycinać ciasteczka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 min. na złoty kolor.Składniki na lukier połączyć i dokładnie wymieszać. Gdy pierniczki będą całkowicie zimne można je udekorować np. lukrem i pisakami cukrowymi.

Komentarze

Podobne przepisy