Pierniczki bezglutenowe

0 (0 ocen)

Pierniczki to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Ich zapach roznoszący się po domu zwiastuje świąteczną, rodzinną atmosferę. Jeśli z jakiegoś powodu nie możecie jeść glutenu to mam dla Was zdrowe, bezglutenowe pierniczki na bazie mąki kukurydzianej i jaglanej.

Składniki:

  • 140g masła
    60g fruktozy/brązowego cukru/ksylitolu
    80g płynnego miodu
    2 jajka
    szklanka mąki kukurydzianej
    szklanka mąki owsianej
    ½ szklanki mąki jaglanej
    ½ łyżeczki (1g) sody oczyszczonej
    20g przyprawy korzennej
    szczypta soli

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery Ciastka Pierniczki

Pierniczki bezglutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W naczyniu wymieszać suche składniki: mąki, przyprawę korzenną, sodę oczyszczoną, sól.
    W misie miksera utrzeć miękkie masło z fruktozą i miodem aż do uzyskania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajka, dokładnie utrzeć do połączenia. Po jednej łyżce dosypywać sypkie składniki i zmiksować do połączenia.
    Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1h.
    Ciasto wyjąć na obsypaną mąką pszenną stolnicę, rozwałkować na grubość 2-3 mm i wycinać dowolne kształty.
    Piec przez 10 - 12 minut w zależności od grubości i wielkości pierniczków w temperaturze 180ºC. Wystudzić na kratce.
    Dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować