Pierniczki alpejskie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne, łatwe w przygotowaniu pierniczki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki
    - 50 dag mąki
    - 4 żółtka
    - 1 białko
    - 1/2 szklanki cukru
    - 2 łyżki kakao
    - 100 ml śmietany kremówki
    - 1,5 łyżeczki sody
    - 2 łyżeczki przyprawy do piernika
    - 1/2 kostki margaryny
    - 200 g miodu

Pierniczki alpejskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z kakao. Miód rozpuszczamy z przyprawą do piernika – lekko zagotować. Zdjąć z ognia dodać margarynę i mieszać by margaryna się rozpuściła. Ubijamy pianę z białek, stopniowo dodajemy żółtka i cukier.
  • 2. Ubitą pianę łączymy z pianą za pomocą łyżki – delikatnie, kolejno wmieszać ostudzony miód a na końcu śmietanę z sodą. Całość przykryć folią i odłożyć na 24 godziny do lodówki.
  • 3. Przygotowane ciasto rozwałkowujemy grubo wycinamy ciasteczka – układamy na posmarowaną blaszkę. Pieczemy 7-12 minut w temperaturze 180C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy