Pierniczki

0 (0 ocen)

Doskonałe na każdą okazję

Składniki:

  • 1 szkl brazowego cukru
    1 szkl masła
    1 szkl melasy
    4 1/4 szkl przesianej maki
    1 łyżka imbiru
    1 łyżeczka soli
    1 łyzeczka sody oczyszczonej
    2 łyzki goracej wody
    1 łyzka białego octu
    1 srednie jajko
    1 szkl cukru

Pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piernik rozgrzać do 150 stopni
  • 2. Natłuscić blachę do pieczenia
  • 3. W rondlu, o grubym dnie , wymieszać brązowy cukier, masło, melasę. Zagotować na średnim ogniu, cały czas mieszając
  • 4. Odstawić rondel z ognia. Studzić przez 10 min.
  • 5. Dodać mąkę, imbir i sól. Dokładnie wymieszać
  • 6. W małej misce rozpuścić sodę oczyszczoną w wodzie . Wlać do rondla
  • 7. Dodać do ciasta ocet i jajko. Dokładnie wymieszać
  • 8. Z masy uformować kulki o średnicy 5 cm
  • 9. Rozwałkować kulki w cukrze
  • 10. Ułozyć ciastka na blasze do pieczenia w odstepach 2,5 cm jedno od drugiego
  • 11. Piec przez 15 min, aż krawędzie ciastek bedą lekko brązowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy