PIERNICZKI

5 (199 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne pierniczki z lukrem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    -1 masło-200 g.
    -300 g. cukru pudru
    -2 jajka
    -2 żółtka
    -200 g. miodu(dałam prawdziwy, może być też sztuczny)
    -5 dobrych łyżek gęstej śmietany
    -1 kg. mąki
    -2 łyżki kakao
    -1 op.przypraw do pierników-40 g.
    -1 łyżeczka sody oczyszczonej
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia

    lukier:
    -500 g. cukru pudru
    -parę łyżek gorącej wody
    -dekoracje cukiernicze
    -rożek papierowy, albo cukierniczy z cieniutka końcówką
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Pierniczki

Pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Zmiksować masło z cukrem, jajkami, żółtkami i śmietaną. Przesiać mąkę z kakao, sodą, proszkiem i przyprawami.Zmiksować na niższych obrotach miksera. Potem zagnieść i podzielić na części.
  • wykrawanie 2. Wałkować na grubość 3 mm.i wykrawać foremką ciasteczka.
  • przed pieczeniem 3. Układać na blaszkę posmarowaną, albo wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w 175* ok. 10 min.(sprawdzać, bo zależy od pieca i grubości ciasteczek.)
  • po upieczeniu 4. Po upieczeniu, zsuwać na inną blaszkę, aby ostygły.
  • lukrowanie 5. Puder utrzeć z gorącą wodą, dodając stopniowo. Ma mieć konsystencję gęstą lejącą. Przelać do rożka i malować ciastka, wg własnej fantazji. Od razu dodając dekoracje, bo lukier zastyga.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować