ciasto:
-1 masło-200 g.
-300 g. cukru pudru
-2 jajka
-2 żółtka
-200 g. miodu(dałam prawdziwy, może być też sztuczny)
-5 dobrych łyżek gęstej śmietany
-1 kg. mąki
-2 łyżki kakao
-1 op.przypraw do pierników-40 g.
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier:
-500 g. cukru pudru
-parę łyżek gorącej wody
-dekoracje cukiernicze
-rożek papierowy, albo cukierniczy z cieniutka końcówką
1.Zmiksować masło z cukrem, jajkami, żółtkami i śmietaną. Przesiać mąkę z kakao, sodą, proszkiem i przyprawami.Zmiksować na niższych obrotach miksera. Potem zagnieść i podzielić na części.
2.Wałkować na grubość 3 mm.i wykrawać foremką ciasteczka.
3.Układać na blaszkę posmarowaną, albo wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w 175* ok. 10 min.(sprawdzać, bo zależy od pieca i grubości ciasteczek.)
4.Po upieczeniu, zsuwać na inną blaszkę, aby ostygły.
5.Puder utrzeć z gorącą wodą, dodając stopniowo. Ma mieć konsystencję gęstą lejącą. Przelać do rożka i malować ciastka, wg własnej fantazji. Od razu dodając dekoracje, bo lukier zastyga.
Komentarze