Pierniczki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pierniczkami zawsze obdarowuję rodzinę - każdy je uwielbia!

  • 60 min

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej (+ odrobina więcej do podsypywania)
    300 g miodu
    100 g cukru pudru
    120 g masła
    1 jajko
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    40 g przyprawy do piernika
    kakao (opcjonalnie 2 łyżeczki)

Pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód i masło podgrzać w garnuszku, przestudzić. Dodać pozostałe przesiane składniki i wyrobić.
    Wałkować na stolnicy na grubość 2 - 3 mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Piec około 8 - 10 minut w temperaturze 180ºC

Porady

Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało). Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku). Bardzo długo i dobrze się przechowują (nawet kilka miesięcy). Można upiec je kilka tygodni przed świętami, lukrowanie zostawiając na późnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy