Pierniczki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne, łatwe w przygotowaniu miękkie piernik

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 8 szklanek mąki
    - 2 szklanki cukru
    - 50 dag miodu
    - 20 dag margaryny
    - 6 jajek
    - 2 opakowania przyprawy do piernika
    - 4 łyżeczki sody

    - lukier
    - kolorowa posypka
    - barwniki spożywcze

Pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rozpuszczamy składniki 1. Margarynę, miód - roztopić. Jajka ucieramy z cukrem, wlać rozpuszczoną margarynę z miodem - ucierając mikserem wsypać mąkę , sodę i przyprawę do piernika.
  • Przykrywamy ciasto 2. Przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką odkładamy na 12 godzin w chłodne miejsce.
  • Wycinamy pierniczki 3. Następnego dnia kładziemy po trochę ciasta - chwilę zagniatamy posypując mąką. Rozwałkowujemy wycinamy foremką pierniczki.
  • Wycięte pierniczki - pieczemy 4. Układamy na posmarowaną blaszkę - pieczemy 8 minut w temp. 160. Upieczone pierniczki dowolnie dekorujemy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pierniczki z glazurą