Pierniczki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Aromatyczne ,mocno korzenne ,miękkie.

  • 40 min

Składniki:


  • 1/2 kg mąki
    150 ml miodu
    150 g masła
    200 g cukru pudru
    jajko
    żółtko
    2-3 łyżki przyprawy do piernika
    10 g sody oczyszczonej
    masło do posmarowania blachy

Pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierniczki 1. Miód i masło rozpuszczamy w rondelku ,lekko schładzamy. Mąkę mieszamy z sodą ,przyprawą do piernika i cukrem pudrem. Robimy dołek i wlewamy miód wymieszany z masłem ,oraz rozbełtane jajko z żółtkiem. Zagniatamy ciasto na gładko. Rozwałkowujemy je na grubość około 5 mm ,foremkami wycinamy kształt. Ciasteczka układamy na blasze (wysmarowanej masłem) i pieczemy 10 min w temp 180°C. Pierniki oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy