Pierniczki + Lukier biały

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Na szczęście niektóre smakołyki Bożonarodzeniowe można przygotowywać dużo wcześniej.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg. mąki
    1/2 kg miodu
    1/2 kg cukru pudru
    200 g margaryny
    3 jajka
    2 p. przyprawy do piernika
    1/2 p. proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1 łyżka mielonego cynamonu
    1 łyżeczka mielonej gałki muszkatałowej

    Lukier biały:
    1/2 soku z wyciśniętej cytryny
    ok. 1/2 kg cukru pudru
    1 białko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pierniczki + lukier biały - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierniczki 1. Jajka ubijamy z cukrem. Do garnka wkładamy miód i gotujemy na małym ogniu do rozpuszczenia. Dodajemy margarynę i przyprawę piernikową, cynamon, gałka muszkatołową, dobrze mieszamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy żeby przestygło. mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy proszek do pieczenia, wlewamy ubite jajka i ostudzony miód z tłuszczem. Sodę rozpuszczamy w łyżce wody i dodajemy do mąki. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto odkładamy do chłodnego miejsca najlepiej do lodówki. ( ciasto możne leżakować 2 - 3 h lub kilka miesięcy).
  • pierniczki 2. Piekarnika nagrzewamy do temp. 180 st.
    Ciasto piernikowe rozwałkowujemy cienko i wycinamy kaształty według naszej inwencji twórczej i układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
    Pieczemy ok. 10 - 12 min.
  • Pierniczki 3. Po upieczeniu możemy je dekorować lub nie.
    Lukier biały:
    Ucieramy sok z cytryny stopniowo dodając cukier puder i białko. Ucieramy aż powstanie lekko lejąca biała konsystencja.

Porady

Ważne jest, żeby ciasto dobrze się schłodziło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować