Na szczęście niektóre smakołyki Bożonarodzeniowe można przygotowywać dużo wcześniej.
2 godz.
Składniki:
1 kg. mąki
1/2 kg miodu
1/2 kg cukru pudru
200 g margaryny
3 jajka
2 p. przyprawy do piernika
1/2 p. proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatałowej
Lukier biały:
1/2 soku z wyciśniętej cytryny
ok. 1/2 kg cukru pudru
1 białko
Pierniczki + lukier biały - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijamy z cukrem. Do garnka wkładamy miód i gotujemy na małym ogniu do rozpuszczenia. Dodajemy margarynę i przyprawę piernikową, cynamon, gałka muszkatołową, dobrze mieszamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy żeby przestygło. mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy proszek do pieczenia, wlewamy ubite jajka i ostudzony miód z tłuszczem. Sodę rozpuszczamy w łyżce wody i dodajemy do mąki. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto odkładamy do chłodnego miejsca najlepiej do lodówki. ( ciasto możne leżakować 2 - 3 h lub kilka miesięcy).
2.Piekarnika nagrzewamy do temp. 180 st.
Ciasto piernikowe rozwałkowujemy cienko i wycinamy kaształty według naszej inwencji twórczej i układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 10 - 12 min.
3.Po upieczeniu możemy je dekorować lub nie.
Lukier biały:
Ucieramy sok z cytryny stopniowo dodając cukier puder i białko. Ucieramy aż powstanie lekko lejąca biała konsystencja.
Komentarze