pierniczek

0 (0 ocen)

  • 35 min

pYchotka,mozna zajadac bez konca

  • 35 min

Składniki:

  • Na ciasto,4 szklanki maki,4 jajka,1 szklanka cukru,1 szklanka miodu,1 szklanka słodkiej smietany 12%,poł kostki masła,1 łyzeczka proszku do pieczenia,poł łyzeczki sody,2 czubate łyzki kakao,do przełozenia,powidło sliwkowedzem porzeczkowy,do posypania cukier puder,do blachy tluszcz.

Pierniczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żołtka z cukrem utrzec na gładka mase,osobno rozpuscic miod,smietane,masło,kakao i zagotowac.Do ostudzonej masy dodac utarte żołtka,make,proszek,sode i białka ubite,wymieszac i wylac na blache,piec 1 godzine,180 stopniach.Po ostygnieciu przekroic piernik na poł i przełozyc,posypac gore cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy