Pielmienie z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pielmienie z kapustą na wigilię, niby zwykłe pierogi ale jednak , pielmnienie :)

  • 60 min

Składniki:

  • nadzienie

    1 kg kapusty kiszonej
    50 grzybów suszonych
    sól pieprz
    cebula
    4-5 łyżek oleju ciemnego rzepakowego
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej

    ciasto;
    450 g mąki
    300 ml wrzątku
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Pielmienie z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby suszone należy je wcześniej namoczyć i ugotować, wywar zlać, grzybki odcedzić i drobno posiekać.
    Kapustę wypłukać 2 razy w ciepłej wodzie, w garnku drobniej pokroić, na oleju podsmażyć cebulkę, dodać kapustę i posiekane grzyby, podlać wywarem z grzybów, dusić na wolnym ogniu ... można w razie czego podlać odrobinę wody żeby nie przypalić, na koniec odparować dobrze kapustę.
    doprawić do smaku solą i pieprzem wystudzić do zimnej kapusty dodać 1 jajko i tartą bułkę, wymieszać

    Z podanych składników zagnieść szybko ciasto (mąkę wymieszać z solą i olejem, zalać wrzątkiem, wymieszać łyżką po czym zagnieść i odłożyć do wystudzenia. Ciasto , wałkować i wykrawać szklanką krążki.
    Nadziewać kapustą. formować pielmnienie i gotować we wrzątku.
    Podawać odsmażane na maśle.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować