Pielmieni z kwaśną śmietaną

5 (1 ocen)

  • Łatwy

Danie z kuchni bieszczadzkiej

  • Łatwy

Składniki:

  • FARSZ:
    - wołowina: 200 gramów
    - wieprzowina: 300 gramów
    - cebula: 300 gramów
    - czosnek: 2 ząbki
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
    CIASTO:
    - mąka: 400 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - ciepła woda: 100 gramów
    - sól: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pielmieni Dania główne

Pielmieni z kwaśną śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Aby przygotować farsz mięso dwukrotnie zmiel w maszynce, dodając pokrojoną cebulę i czosnek. Dopraw solą i pieprzem.
  • 2. Na ciasto weź mąkę, jajko, ciepłą wodę, łyżeczkę soli, zagnieć elastyczne ciasto i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.
  • 3. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkuj i wytnij małe krążki. Na każdy nałóż kulkę farszu i dokładnie zalep.
  • 4. Surowe pierożki wrzucaj do wrzątku i gotuj około 10 minut.
  • 5. Pielmieni podawaj skropione octem z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kwaśna śmietana Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować