Pielmieni syberyjskie po mojemu

5 (175 ocen)

Pielmieni to pierożki z kuchni rosyjskiej a konkretnie z Syberii, nadziane surowym mięsem o dość intensywnym posmaku czosnku i pieprzu.To co przedstawiam jest moim dopracowanym przepisem sprzed lat.

Składniki:

  • na ciasto pierogowe:

    ok. 700 g mąki pszennej tortowej + łyżeczka soli

    1 całe jajko + 5 łyżek oleju + 2 szklanki ciepłej wody

    farsz:

    400 g mięsa wołowego + 400 g wieprzowego, jedno i drugie nie powinno być za chude

    80 g zimnego masła

    pół szklanki zimnej wody

    2 -3 ząbki czosnku

    2 mniejsze cebule + dowolny tłuszcz do ich zrumienienia

    sól, pieprz mielony do smaku (farsz powinien być dość pikantny o wyrazistym posmaku czosnku

    do okrasy wg uznania: zrumieniona cebulka, natka pietruszki, gęsta kwaśna śmietana
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pielmieni Dania główne

Pielmieni syberyjskie po mojemu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-08ka98e 1. Z podanych składników zagnieść ciasto jak na zwykłe pierogi, przykryć ściereczkę i pozostawić na 15 minut aby odpoczęło.

    W tym czasie dwukrotnie zmielić mięsa z czosnkiem i masłem, przyprawić solą i pieprzem, dodać zimną wodę, wymieszać, na końcu zrumienioną cebulkę i dobrze wyrobić.

    Ciasto podzielić na 2 części, jedną przykryć ściereczką, a drugą rozwałkować na podsypanym mąką blacie.

    Wycinać kółka trochę mniejsze niż na pierogi ale większe niż na uszka. Nadziewać farszem mięsnym i dokładnie sklejać formując kształt podobny do ucha, poprzez sklejenie ze sobą końców pieroga tworząc jakby pieróg zamknięty w okręgu.

  • image-0e7gogq 2. Wrzucać niewielkimi partiami na osolony wrzątek, gotować na małym ogniu ok. 8 minut po wypłynięciu na wierzch, po wyjęciu krótko zahartować w zimnej wodzie, wyłożyć na talerze.

    Podawać z przysmażoną cebulką lub…. z kwaśną śmietaną lub…. w rosole jak kołduny lub…. tylko z masełkiem, wszystkie wersje są wyśmienite.
  • image-1f6sw30 3. Smacznego !!

Porady

nie jest to przepis na oryginalne pielmieni, które w swoim farszu powinny zawierać aż 7 rodzajów różnych mięs, ale taki farsz jak podaję stosuje się w większości restauracji i pierogarni więc i Was serdecznie namawiam do zrobienia i spróbowania :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Rosyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować