Gdy jestem w Rosji, serwuję sobie na obiad pielmieni. Udało mi się zdobyć przepis.
Składniki:
Ciasto:
● 260 g mąki
● 1 jajko
● 5 g soli
● 1,5 szklanki wody
Farsz:
● 230 g wołowiny
● 260 g wieprzowiny
● 1/2 cebuli
● 9 g soli
● 0,5 g pieprzu
● 1 g cukru
● 100 ml wody
● 1 jajko
Pielmieni po moskiewsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz: mięsa i cebulę kroimy.
Mielimy, dodajemy sól,
cukier, pieprz i zimną wodę.
Dokładnie mieszamy.
2.Ciasto: wodę mieszamy
z jajkiem i solą na gładką masę.
Mąkę przesiewamy na
stolnicę, robimy wgłębienie
i wlewamy wodę z jajkiem.
Wyrabiamy i odstawiamy na
20-30 min.
3.Rozwałkowujemy na cienki
placek, smarujemy jajkiem.
Co 5-6 cm nakładamy farsz.
Szklanką wycinamy krążki
z farszem, składamy na pół
i zlepiamy brzegi. Gotujemy
3-5 min w osolonej wodzie.
Komentarze