Pielmieni po moskiewsku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gdy jestem w Rosji, serwuję sobie na obiad pielmieni. Udało mi się zdobyć przepis.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 260 g mąki
    ● 1 jajko
    ● 5 g soli
    ● 1,5 szklanki wody
    Farsz:
    ● 230 g wołowiny
    ● 260 g wieprzowiny
    ● 1/2 cebuli
    ● 9 g soli
    ● 0,5 g pieprzu
    ● 1 g cukru
    ● 100 ml wody
    ● 1 jajko

Pielmieni po moskiewsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: mięsa i cebulę kroimy.
    Mielimy, dodajemy sól,
    cukier, pieprz i zimną wodę.
    Dokładnie mieszamy.
  • 2. Ciasto: wodę mieszamy
    z jajkiem i solą na gładką masę.
    Mąkę przesiewamy na
    stolnicę, robimy wgłębienie
    i wlewamy wodę z jajkiem.
    Wyrabiamy i odstawiamy na
    20-30 min.
  • 3. Rozwałkowujemy na cienki
    placek, smarujemy jajkiem.
    Co 5-6 cm nakładamy farsz.
    Szklanką wycinamy krążki
    z farszem, składamy na pół
    i zlepiamy brzegi. Gotujemy
    3-5 min w osolonej wodzie.

Notka redakcyjna

PP_03-2008

Komentarze

Podobne przepisy