Pieguski z kawałkami czekolady

4.48 (198 ocen)

  • 15 min

Niesamowita czekoladowa rozkosz. Po jednym ma się ochotę na więcej.

  • 15 min

Składniki:

  • Na około 45 sztuk:
    * 250g masła lub margaryny
    * 300g cukru
    * 1 op. (32g) cukru wanilinowego
    * 2 roztrzepane jajka
    * 6 łyżek mleka
    * 450g mąki pszennej
    * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    * 250g czekolady deserowej
Wystaw ocenę:

4.48 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Ciastka

Pieguski z kawałkami czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę w dużej misce. Dodać cukier wanilinowy, następnie stopniowo dodawać roztrzepane jajka i mleko. Ucierając dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dorzucić czekoladę pokrojoną w kostki 5x5 mm i dokładnie połączyć z ciastem, uważając żeby się nie ogrzało.
  • 2. Formować kulki i układać na przygotowanej blasze w odstępach 4 cm (rosną podczas pieczenia). Na koniec porcje ciasta lekko spłaszczyć na grubość ok. 5 mm.

    Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, do uzyskania złotego koloru. Studzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować