PIEGUSKI

0 (0 ocen)

Małe co nieco dla dzieci.

Składniki:

  • - 1 i 3/4 szkl. mąki
    - 3/4 łyżeczki sody
    - 17 dag masła lub margaryny
    - 1/2 szkl. cukru białego
    - 1/2 szkl. cukru brązowego
    - 1 jajko
    - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    - szczypta soli
    - ok. 1 szkl. groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady
    - ok. 1 szkl. grubo posiekanych orzechów (różnych rodzajów) + ew. rodzynki , suszone morele lub inne dodatki bakaliowe (według upodobań)

Pieguski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z sodą i solą.
  • 2. Utrzeć miękkie masło z cukrem , dodać jajko i wanilię. Stopniowo dodawać mąkę.
  • 3. Na koniec wsypać czekoladę i orzechy , wymieszać.
  • 4. Urywać kęsy i formować kulki wielkości jajka przepiórczego, układać w dość dużych odstępach.
  • 5. Piec 11-13 minut (na złoto-brązowo) w temperaturze 200 st.C.

Porady

Po wyjęciu z piekarnika poczekać 1-2 minuty i przenieść ciastka na kratkę kuchenną do całkowitego ostygnięcia.

Komentarze

Podobne przepisy