Pieguski

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciacha pyszne, które niczym w smaku nie różnią się od tych sklepowych. Szybkie w przygotowaniu i rewelacyjne do dłuższego przechowywania.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kostka miękkiego masła ( margaryny)
    -3/4 szklanki cukru ( może być cukier puder)
    -1 jajko
    -2,5 szklanki mąki
    -1/2 łyżeczki soli
    -1 łyżeczka sody
    -150 g czekolady gorzkiej pokrojonej w drobną kostkę
    -1 szklanka dość grubo posiekanych orzechów

Pieguski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieguski 1. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko. Następnie mąkę, sodę i sól a na końcu orzechy i czekoladę. Zrobić z tej masy kulki- wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na blachę i delikatnie spłaszczamy - nie jest to konieczny zabieg. Pamiętać należny o zachowaniu odstępów, żeby się nie posklejały. Piec w 180 - 200 stopniach 10-15 minut. Ciastka podczas pieczenia trzeba podglądać bo od zrumienienia spodu do spalenia jest krótka chwila.

Porady

Uważać przy pieczeniu bo szybko się pieką i nie trudno je przypalić.

Komentarze

Podobne przepisy