PIEGUSEK Z MANNĄ

4.5 (161 ocen)

ciasto w sam raz do kawy

Składniki:

  • Ciasto: (blaszka 24x38 cm)
    6 jajek
    1 margaryna
    2 szkl. mąki
    1 szkl. cukru
    1 szkl. suchego maku
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    olejek migdałowy

    Wkład kokosowy:
    4 białka
    4 łyżki cukru
    100 g wiórek kokosowych

    Krem z manny:
    1/2 l mleka
    1/2 szkl. kaszy manny
    cukier waniliowy
    3/4 szkl. cukru
    1 margaryna
    1 jajko
    olejek migdałowy

    Polewa:
    50 g masła
    80 g czekolady do oblewania ciast

    Dodatkowo:
    herbata do nasączenia
    płatki migdałów
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Piegusek z manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Utrzeć margarynę z cukrem, dodać jajka i po kolei resztę składników. Piec w temp. 180 stopni 30-35 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem.

    Wkład kokosowy:
    Ubić białka, dodać cukier, na końcu wiórki i wymieszać delikatnie łyżką. Piec na złoty kolor.

    Krem z manny:
    Mleko zagotować z cukrem waniliowym, dodać kaszę, zagotować i wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać wystudzoną mannę, a na końcu jajko i aromat.

    Polewa:
    rozpuścić masło, dodać posiekaną czekoladę, podgrzewać do rozpuszczenia czekolady.

    Ciasto po wystudzeniu przeciąć na 2 placki, nasączyć herbatą. Połowę kremu wyłożyć na 1 placek, przykryć wkładem kokosowym, posmarować resztą kremu, przykryć 2 plackiem, polać polewą. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować