Piegusek

0 (0 ocen)

Przepyszne ciasto łączące ze sobą mak oraz jabłka. Idealne na każdą okazję i do tego dość łatwe w wykonaniu.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    20 dag mąki
    10 dag cukru
    2 żółtka
    1 cukier waniliowy
    12 dag margaryny
    1 łyżka śmietany

    Ciasto z makiem:
    12 dag margaryny
    12 dag cukru
    12 dag maku suchego
    12 dag mąki
    2 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    olejek migdałowy
    4 białka

    Dodatkowo:
    rodzynki
    powidło śliwkowe
    5 jabłek
    2 łyżki bułki tartej

Piegusek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-246y5fa 1. Wszystkie składniki posiekać nożem i zagnieść ciasto.
  • image-1fh6dpp 2. Przygotowane ciasto rozwałkować i wyłożyć do blaszki. Na ciście rozsmarować powidło śliwkowe i posypać rodzynkami. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wyłożyć na ciasto na bakalie, a następnie posypać bułką tartą.
  • image-1exlejo 3. Margarynę utrzeć z cukrem na puch. Następnie ciągle ucierając dodać żółtka, mąkę z proszkiem oraz mak i olejek migdałowy. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Całość wymieszać i wyłożyć do blaszki na jabłka.
  • image-0x99r37 4. Całość piec w temp. 180 st przez ok. 40 min. Upieczone ciasto po wystudzeniu polać polewą i udekorować wiórkami kokosowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy