PIEGUS Z GRUSZKAMI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Dla tych, co lubią mak.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • -40 dkg. margaryny
    -6 żółtek
    -2 szklanki cukru
    -3/4 szklanki suchego maku
    -3 szklanki mąki
    -2 łyżeczki proszku do piecz.
    -parę kropli olejku migdałowego
    -6 białek
    -1 cukier waniliowy
    -2 łyżki maki ziemniaczane
    -6-8 gruszek
    -parę galaretek z bombonierki

Piegus z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto w przekroju 1. Zmiksować margarynę z cukrem i żółtkami. Przesiać do tego mąkę z proszkiem, dosypać mak, wkropić olejek i wymieszać. Białka ubić z odrobiną soli i cukrem waniliowym. Wymieszać z mąką ziemniaczaną, potem z ciastem.(ja moment zmiksowałam na najniższych obrotach.). Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia(22x36).
    Gruszki obrać i pokroić na cząstki. Powkładać w ciasto.
    Piec 45 min. w 175*.
    Po przestygnięciu posmarować tężejącą galaretką. Ja rozpuściłam z bombonierki galaretki, na parze i pędzelkiem posmarowałam.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy