Piegus przekładany

4.5 (159 ocen)

Mak nie koniecznie tylko do makowca.

Składniki:

  • 6 jaj, 1,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenie, 3/4 szklanki maku, 6 łyżek błyskawicznej kaszy manny, 1/2 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, kostka masła, sok z 1 cytryny, 2 galaretki, kieliszek wódki.
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piegus przekładany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki sporządzić z 3 szklanek wody, odstawić do stężenia. Mak ugotować, ostudzić, odsączyć z nadmiaru wody. Ubić białka, dodać cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia. Chwilę miksować, dodać mak. Wlać do dużej blachy wyłożonej pergaminem i piec 25-30 minut w temp. 180°C. Ostudzić i przekroić na trzy płaty.
  • 2. Szklankę mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać z kaszą manną i wlać do gotującego się mleka. Mieszając, ponownie zagotować i ostudzić. W misce zmiksować masło na jednolitą masę i dodawać po łyżce masy z kaszy manny. Na koniec dodać sok wyciśnięty z 1/2 cytryny.
  • 3. Galaretkę pokroić w prostokąty. Pół szklanki wody mineralnej połączyć z wódką i sokiem z drugiej połowy cytryny. Płynem nasączyć delikatnie płaty ciasta. Pierwszy płat ciasta przykryć połową kremu, nałożyć drugi płat i ponownie przykryć resztą kremu. Galaretki lekko powciskać w warstwę kremu, przykryć ostatnim płatem ciasta. Dobrze schłodzić.

Porady

Zamiast świeżego soku z cytryny można użyć aromat cytrynowy,wtedy należy dodać tylko kilka kropli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować