Piegus (babka makowa)

4.5 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Piegus (zwany także babka makową) to żelazny punkt świątecznych przygotowań. Pieczony w moim rodzinnym domu odkąd pamiętam. Może być świetną alternatywą dla makowca.

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • szklanka mąki tortowej
    szklanka maku
    250g masła
    szklanka cukru
    6 białek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    olejek waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Barszcz Makowiec Babki Desery Uszka

Piegus (babka makowa) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roztopić masło dodając cukier i mak. Wymieszać i ostudzić. Dodać przesiana mąkę i ubite na sztywno białka. Na końcu dodać proszek do pieczenia i olejek waniliowy. Wylać do tortownicy (średnica 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C przez około 55 minut. Oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować