• Piegus (babka makowa)

    Dodane przez: Kloruś

  • Piegus (zwany także babka makową) to żelazny punkt świątecznych przygotowań. Pieczony w moim rodzinnym domu odkąd pamiętam. Może być świetną alternatywą dla makowca.

  • Składniki

    szklanka mąki tortowej
    szklanka maku
    250g masła
    szklanka cukru
    6 białek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    olejek waniliowy

  • Sposób przygotowania

    1.

    Roztopić masło dodając cukier i mak. Wymieszać i ostudzić. Dodać przesiana mąkę i ubite na sztywno białka. Na końcu dodać proszek do pieczenia i olejek waniliowy. Wylać do tortownicy (średnica 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C przez około 55 minut. Oprószyć cukrem pudrem.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, slodkie_zycie, sezonowe_przysmaki, mama_mnie_nauczyla, danie świąteczne, mak, wigilia, makowiec, święta, potrawa wigilijna, boże narodzenie, barszcz, uszka, piegus, potrawa świąteczna, babka makowa
  • 4 komentarze
    • moniaczek
      2014-02-05T16:57:29+01:00 moniaczek
      z jednej szklanki maki to ciasto w ogole wyrosnie ?bedzie wysokie ?
    • Kloruś
      2014-02-05T17:08:37+01:00 Kloruś
      Wyrośnie:) Robię je w formie o średnicy 26cm, wzrasta do mniej więcej 3-4 wysokości tortownicy i jest przepyszne :)
    • moniaczek
      2014-02-05T20:39:14+01:00 moniaczek
      a do formy babki z kominem tej wiekszej tez mozna upiec w niej i wyrosnie ?bo babki lubie piec w takich formach :)
    • Kloruś
      2014-02-05T21:46:33+01:00 Kloruś
      w takiej formie nie próbowałam ale objętościowo jest zbliżona więc myślę, że można w niej upiec

Dodane przez: Kloruś

Kloruś 449

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-12-27T17:23:51+01:00

331 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Przepis z magazynu: KHWS_04-2014

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »