Ciasto Piegowaty Jaś

4.49 (153 ocen)

  • 1 godz. 30 min

W moim zbiorze książek kucharskich dużo miejsca zajmują książki Siostry Anastazji. Przepis na Piegowatego Jasia pochodzi właśnie z jednej z Jej książek. Placek jest bardzo prosty a efekt końcowy naprawdę wart pochwalenia. Niebo w gębie!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • przepis na dużą blaszkę

    Biszkopt jasny:
    6 jajek
    1 szklanka cukru kryształu
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki suchego maku

    Masa orzechowa:
    1 1/2 kostki masła
    20 dag orzechów mielonych (lub pokrojonych)
    cukier puder do smaku
    2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( lub więcej )

    Dodatkowo;
    1 puszka masy makowej z bakaliami (ok 90 dag)
    1 puszka brzoskwiń
    2 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe

    Polewa:
    2 czekolady mleczne
    odrobina mleka

Wystaw ocenę:

4.49 (153 ocen)

Ciasto piegowaty jaś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec 2 biszkopty jasne (podane składniki są na 1 biszkopt). Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy mak. Pieczemy.
  • 2. Masa orzechowa: Kawę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Masło utrzeć z cukrem pudrem i orzechami. Dodawać powoli przestudzoną kawę. Masę podzielić na 2 części.
  • 3. Galaretkę przygotowujemy wg przepisu. Brzoskwinie kroimy w plasterki. Czekoladę wraz z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  • 4. Przełożenie placka: Biszkopt piegowaty nr 1 - połowa masy orzechowej - masa makowa - pokrojone brzoskwinie - tężejąca galaretka - druga połowa masy orzechowej - biszkopt piegowaty nr 2 - polewa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie
piegowaty białkowiec

To może cię zainteresować