Ciasto piegowaty Jaś

4.94 (147 ocen)

Przepis na to pyszne, makowo - brzoskwiniowe ciasto pochodzi z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji".

Składniki:

  • Upiec dwa biszkopty jasne, dodając przed pieczeniem do ciasta 1/2 szklanki maku (ja upiekłam jeden duży i po wystudzeniu przekroiłam na pół).

    Masa orzechowa:
    35 dag masła
    15 - 20 dag orzechów mielonych
    cukier puder do smaku
    2 - 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

    Dodatki:
    1 puszka masy makowej z bakaliami (ok. 90 dag)
    1 puszka brzoskwiń
    2 galaretki cytrynowe (przygotowane według przepisu na opakowaniu)
Wystaw ocenę:

4.94 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery

Ciasto piegowaty jaś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa orzechowa:
    Kawę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Masło utrzeć z cukrem pudrem i orzechami. Dodać przestudzoną kawę. Masę podzielić na dwie części.
  • 2. Przełożenie ciasta:
    Biszkopt piegowaty - 1/2 masy orzechowej - masa makowa - brzoskwinie pokrojone w plasterki (u mnie w kostkę) - tężejąca galaretka - 1/2 masy orzechowej - biszkopt piegowaty - polewa (moja trochę nie wyszła i wsiąkła w ciasto, ale i tak ciasto było pycha :-))

Porady

Drugą część masy nakładamy po wystygnięciu galaretki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Mak Masa orzechowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować