Piegowata babka

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

babka upieczona pod wpływem ochoty na coś słodkiego

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 5 sztuk
    - cukier: 200 gramów
    - mąka pszenna: 250 gramów
    - margaryna Kasia: 200 gramów
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
    - kulki czekoladowe Mlekołaki: 1.5 szklanki
    - margaryna (1/4 kostki na polewę): 0.25 sztuki
    - kakao ( składnki na polewę): 1 łyżka
    - cukier: 0.33 szklanki
    - woda (na polewę): 2 łyżki
    - gwiazdki cukrowe: 1 łyżka

Piegowata babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem.
    Margarynę roztopić i ostudzić, dodać do żółtek i dalej miksować na puszystą masę.
  • 2. Mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia dodać do masy jajecznej i wymieszać ciasto.
    Białka ubić na sztywną pianę.
  • 3. Kulki czekoladowe dodać do ciasta, wymieszać i na koniec dodać pianę i delikatnie wszystko połączyć.
    Ciasto przełożyć do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec 45 minut.
  • 4. W międzyczasie przygotować polewę podgrzewając składniki na maleńkim gazie aby polewa się nie zagotowała.
    Wystudzoną babkę polać polewą i posypać gwiazdkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy