Piegate babeczki

0 (0 ocen)

Babeczki zaskakują przyjemnym makowym smakiem i łatwością wykonania. To prosty deser, który możemy zaserwować w okresie Bożego Narodzenia!

Składniki:

  • Składniki na 3 porcje:
    - 0,5 litra mleka,
    - 2-3 łyżki gotowej masy makowej,
    - 0,5 szklanki kaszy manny,
    - Czekolada, daktyle, rodzynki oraz orzechy do dekoracji

Piegate babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko przelewamy do garnka, dodajemy masę makową i zagotowujemy. Na gotujące mleko wsypujemy kaszę. Podgrzewamy razem by kasza się ugotowała. Odstawiamy z ognia.
    Przygotowane pucharki smarujemy delikatnie tłuszczem, by kasza nam się dobrze odkleiła przy wyjmowaniu.
    Ugotowana kaszę przekładamy do pucharków. Odstawiamy do ostudzenia i zastygnięcia.
    Kasze wyjmujemy na talerzyki. Dekorujemy dowolnie. U mnie wierzch ozdobiłam pokrojonymi daktylami. Babeczki obsypałam wokół pokrojoną czekoladą i orzechami.
    Deseru nie trzeba słodzić, gdyż masa makowa jest wystarczająco słodka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy