Pieczony zając w sosie pieczarkowym

4.48 (194 ocen)

  • 2 godz. 30 min

składniki dla 6 osób :

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • tuszka zająca, łyżeczka tymianku, 3 marchewki, 2 gożdziki

    sos : 20 dkg słoniny, 25 dkg pieczarek, 24 cebulki, 2 łyżki mąki, 1/2 litra bulionu, 6 łyżek oleju, 2 łyżki masła, sól, pieprz

    marynata : 2 ząbki czosnku, 3 cebule, 1/2 szklanki octu winnego, 3 szklanki wody, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, 4 jagody jałowca
Wystaw ocenę:

4.48 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony zając w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zająca umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Przygotować marynatę : czosnek i cebulę obrać, pokroić w talarki. Zalać octem i wodą. Dołożyć listek laurowy, sól, pieprz i ziarenka jałowca. Mięso pokroić na kawałki, natrzeć tymiankiem i włożyć do miski. Marchewki umyć, obrać, pokroić w słupki, obłożyć nimi mięso, dodać gożdziki, przygotowaną marynatę. Całość odstawić na noc do lodówki. Cebulki i pieczarki obrać, opłukać i osuszyć. Słoninę pokroić w kostkę. Olej i masło rozgrzać na patelni, włożyć cebule i słoninę, smażyć 5 minut, dodać pieczarki i smażyć kolejne 5 minut. Pieczarki, słoninę i cebulki przełożyć na talerz. Mięso wyjąć z marynaty, zrumienić na tłuszczu, w którym smażyły się warzywa, oprószyć solą, pieprzem i mąką. Przełożyć do brytfanny, podlać bulionem, przykryć. Piec godzinę w temperaturze 200 stopni. Mięso wyjąć na talerz. Sos przetrzeć, wlac do brytfanny, włożyć mięso, cebulki, pieczarki, skwarki. Piec 45 minut w temperaturze 170 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować