Pieczony zając w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zająca umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Przygotować marynatę : czosnek i cebulę obrać, pokroić w talarki. Zalać octem i wodą. Dołożyć listek laurowy, sól, pieprz i ziarenka jałowca. Mięso pokroić na kawałki, natrzeć tymiankiem i włożyć do miski. Marchewki umyć, obrać, pokroić w słupki, obłożyć nimi mięso, dodać gożdziki, przygotowaną marynatę. Całość odstawić na noc do lodówki. Cebulki i pieczarki obrać, opłukać i osuszyć. Słoninę pokroić w kostkę. Olej i masło rozgrzać na patelni, włożyć cebule i słoninę, smażyć 5 minut, dodać pieczarki i smażyć kolejne 5 minut. Pieczarki, słoninę i cebulki przełożyć na talerz. Mięso wyjąć z marynaty, zrumienić na tłuszczu, w którym smażyły się warzywa, oprószyć solą, pieprzem i mąką. Przełożyć do brytfanny, podlać bulionem, przykryć. Piec godzinę w temperaturze 200 stopni. Mięso wyjąć na talerz. Sos przetrzeć, wlac do brytfanny, włożyć mięso, cebulki, pieczarki, skwarki. Piec 45 minut w temperaturze 170 stopni.
Komentarze