Pieczony udziec z indyka z jarzynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso posmarować olejem, skropić sokiem z cytryny i winem .
Przyprawić z obu stron Jarzynką, pieprzem, czosnkiem, przyprawą do indyka.
Przykryć i wstawić do lodówki na 1 godzinkę.
Warzywa oczyścić.
Cebulę i seler pokroić w kosteczkę.
Marchew, pietruszkę i seler korzenny zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Mięso obsmażyć na oleju z dodatkiem 1 łyżki masła i przełożyć na półmisek.
Na tłuszcz po smażeniu mięsa wrzucić cebulę i seler, dodać szczyptę cukru i vegety, podsmażyć. Dodać starte warzywa, listek i ziele, podsmażyć dodając 1 łyżkę masła.
Sos warzywny przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ułożyć mięso na sosie.
Wlać 1 szklankę bulionu. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika najlepiej nagrzanego, ja o tym zapomniałam, więc wstawiłam do zimnego. Ustawiłam na 2 grzałki, góra i dól na 200 st. Piec pod przykryciem ,do miękkosci ok. 2 godziny
W trakcie pieczenia mięso polewać sosem, obkładać sosem warzywnym.
Na 1 godzinę przed końcem pieczenia wrzucić do sosu ziemniaki. Zanurzyć je całkowicie w sosie.
30 minut przed końcem mięso obrócić skórką do góry, naczynie odkryć i zapiec do zrumienienia skórki.
Komentarze