Pieczony udziec indyczy, kasza i sos grzybowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Udziec umyć, wyjąć kość jeśli mamy z kością. Zrolować i obwiązać sznureczkiem.
Przyprawy wymieszać i otoczyć w nich dokładnie udziec.
Zawinąć w folię aluminiową, umieścić w brytfance i piec 1 godzinę w temp 200 st..
Przed zakończeniem pieczenia folię rozerwać i podpiec.
Kaszę wymieszać z przyprawami i wodą. Zagotować i od czasu do czasu mieszając gotować aż kasza wchłonie cały płyn. Kaszę pozostawić pod przykryciem aż do czasu użycia.
Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie. Następnie ugotować przez ok 20 min.
Odcedzić i przepłukać. W rondelku rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę i podsmażyć przez chwilę aż się zeszkli. Dodać grzyby , podsmażyć przez kilka min. Dodać przyprawy i śmietankę, Jeszcze chwilę pogotować.
Komentarze