Pieczony udziec

4.98 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem emerytowaną kucharką, gotowanie oraz pieczenie jest moją pasją. Moi domownicy najbardziej rozkoszują się tym daniem.

Składniki:

  • ● udziec z indyka (ok. 1,5 kg)
    ● 5 ząbków czosnku
    ● 2 łyżeczki soli
    ● 2 łyżeczki musztardy
    ● 2 łyżeczki miodu
    ● 1 łyżeczka słodkiej papryki
    ● 1/2 łyżeczki ostrej papryki
    ● sok z połowy cytryny
    ● 1/2 szklanki oleju
Wystaw ocenę:

4.98 (193 ocen)

Pieczony udziec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udziec myjemy, osuszamy,
    usuwamy kość, a mięso wkładamy
    do miski.
  • 2. W mniejszym naczyniu ucieramy
    sos. Czosnek rozgniatamy
    w prasce i rozcieramy z solą,
    dodając wszystkie składniki
    o pokojowej temperaturze.
  • 3. Udziec z indyka polewamy ze
    wszystkich stron przygotowanym
    sosem i na 48 godzin wstawiamy
    do lodówki.
  • 4. Skruszałe mięso wkładamy
    do rękawa foliowego, mocno
    związujemy końce i wkładamy
    do piekarnika rozgrzanego do
    temp. 180 °C. Pieczemy ok. 1,5
    godziny. Upieczony udziec kroimy
    w plastry i podajemy z sezonową
    surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować