Pieczony szczupak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę sprawić,umyć,osuszyć,pokroić na dzwonka,oprószyć przyprawa uniwersalna,pieprzem i ziołami prowansalskimi.Cebulę obrać,drobno posiekać,usmażyć na złoto na łyżce masła.Seler i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na oczkach jarzynowych.Do cebuli włożyć rybę oraz starty seler z marchewką,podlać odrobiną wody,dusić około 10 minut.Pomidory sparzyć,obrać ze skórki,pokroić w plasterki i obłożyć nimi rybę na patelni,dusić jeszcze 10 minut,przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia.Piekarnik rozgrzać do 180stopni.Rybę obłożyć cebulą,pomidorami oraz cienkimi plasterkami ziemniaków,położyć wiórki masła.Piec około 30 minut polewając sosem,posypać natką
Komentarze