Pieczony Szczupak

4.5 (180 ocen)

  • 60 min

Przepis dostałam od mojej mamy

  • 60 min

Składniki:

  • 1 Szczupak (ok.1,5 kg)
    2 Cebule
    Mały kawałek selera
    1 średnia marchewka
    2 Pomidory
    6 ziemniaków
    Natka pietruszki
    przyprawa uniwersalna,Pieprz,Zioła prowansalskie
    Tłuszcz do posmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony szczupak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę sprawić,umyć,osuszyć,pokroić na dzwonka,oprószyć przyprawa uniwersalna,pieprzem i ziołami prowansalskimi.Cebulę obrać,drobno posiekać,usmażyć na złoto na łyżce masła.Seler i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na oczkach jarzynowych.Do cebuli włożyć rybę oraz starty seler z marchewką,podlać odrobiną wody,dusić około 10 minut.Pomidory sparzyć,obrać ze skórki,pokroić w plasterki i obłożyć nimi rybę na patelni,dusić jeszcze 10 minut,przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia.Piekarnik rozgrzać do 180stopni.Rybę obłożyć cebulą,pomidorami oraz cienkimi plasterkami ziemniaków,położyć wiórki masła.Piec około 30 minut polewając sosem,posypać natką

Porady

Danie jest pyszne i bardzo łatwe do zrobienia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować