Pieczony solony dorsz (Baccala al forno con patate)

0 (0 ocen)

  • 50 min

Smaczna rybna zapiekanka ,robi się w oka mgnieniu.

  • 50 min

Składniki:

  • 750 g filetu z dorsza
    750 g ziemniaków
    6 łyżek oliwy z oliwek
    1 łyżka natki pietruszki
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka oregano
    5 łyżek bułki tartej
    sól ,pieprz

Pieczony solony dorsz (baccala al forno con patate) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczony solony dorsz (Baccala al forno con patate) 1. Połową ilości oliwy smarujemy dno naczynia do zapiekania. Dorsza kroimy na kawałki ,solimy z obu stron i układamy na dno naczynia.
    Ziemniaki obieramy i kroimy na dużą kostkę ,układamy na rybie. Oprószamy posiekaną natką pietruszki ,posypujemy posiekaną cebulą i czosnkiem ,następnie oregano. Oprószamy solą i sporą ilością pieprzu. Posypujemy bułką tartą ,polewamy pozostałą oliwą i zapiekamy 45 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy