Pieczony schab ze śliwką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Schab przygotowuje zawsze na święta. Jest smaczny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg schabu
    15 dag suszonych śliwek kalifornijskich
    3 ząbki czosnku
    sól
    pieprz w ziarenkach
    ziele angielskie
    liść laurowy
    czerwona papryka
    olej

Pieczony schab ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej kolejności robimy zalewę. Do przegotowanej wody wrzucamy ziarna pieprzu, parę lisków laurowych, ziarenka ziela angielskiego, 5 śliwek i sól. Umyty schab wkładamy do wcześniej przygotowanej zalewy i odstawiamy do lodówki na jedną dobę.

    a potem......

    Mięso wyjąć z zalewy, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Po nakłuwać w dwóch miejscach za pomocą ostrego noża małe dziurki, wydrążyć szpikulcem tunel. W środek włożyć suszone śliwki. Mięso dodatkowo natrzeć startym czosnkiem, solą i czerwoną papryką. Schab włożyć do naczynia żaroodpornego, lekko skropić olejem. Piec w nagrzanym piekarniku przez około godzinę w temp 180 stopni

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy