Pieczony schab z żurawiną

4.4 (165 ocen)

Można go podać jako mięso obiadowe lub cienko pokrojone jako wędlinę na kanapki.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości,
    ok 200 g suszonej żurawiny,
    szczypta soli, pieprzu, tymianku,
    łyżeczka słodkiej papryki
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.4 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony schab z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej mieszamy z przyprawami.
    Mięso myjemy i osuszamy. Nacinamy długim nożem w środku (nie przecinając mięsa na wylot), tak aby zrobić miejsce na żurawinę.
  • 2. Owoce wkładamy do mięsa, dociskając (można posłużyć się końcówką drewnianej łyżki), aby dokładnie wypełniły przestrzeń. Zamykamy mięso za pomocą wykałaczek.
    Wmasowujemy marynatę w mięso i odstawiamy do lodówki na godzinę.
  • 3. Po tym czasie wyjmujemy mięso z lodówki i nakłuwamy w kilku miejscach od góry patyczkiem do szaszłyków.
    Jeśli zostało nam trochę żurawiny posypujemy nią mięso lub wkładamy wraz z nim do naczynia żaroodpornego.
    Pieczemy pod przykryciem w temp. 200 stopni przez około 1 godzinę 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować