Pieczony schab z rozmarynem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab oczyszczamy z tłuszczu oraz błon, myjemy i osuszamy. Przy pomocy noża albo specjalnego szpikulca przekłuwamy się przez całą długość schabu i robimy miejsce dla owoców.
2.Schab faszerujemy na przemian śliwkami i morelami. Na patelni rozgrzewamy 6 łyżek oliwy z oliwek. Na oliwie podsmażamy schab ( dokładnie z każdej strony) spowoduje to, że nasze mięso będzie bardziej kruche.
3.Wyjmujemy schab i smarujemy go octem balsamicznym. Do pozostałej oliwy (która została nam po smażeniu schabu) dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, rozmaryn, sól oraz pieprz. Schab wkładamy do powstałej marynaty i pokrywamy nią dokładnie mięso.
4.Schab mocno wiążemy bawełnianym sznurkiem albo specjalną nicią gastronomiczną. Układamy w żaroodpornym naczyniu (z przykrywką), obkładamy pozostałymi owocami suszonymi oraz pokrojonymi na ćwiartki brzoskwiniami z puszki. Całość polewamy pozostałym tłuszczem, ewentualnie dodatkowo odrobiną oliwy z oliwek.
5.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni i pieczemy przez 1 godzinę. Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy przez około 30 minut, do zarumienienia. Od czasu do czasu mieszamy owoce, obracamy mięso, polewamy tłuszczem.
Komentarze