Pieczony schab z kiełbaskami

4.51 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 45 min

Pochodzę ze Śląska, więc gotuję raczej tradycyjnie. Do każdego przepisu wprowadzam jednak małe innowacje.

  • 1 godz. 45 min

Składniki:

  • ● 1-1,5 kg kawałek schabu
    ● 6 frankfurterek
    ● 3 łyżki oliwy
    ● 1/2 kostki margaryny
    ● łyżka soli
    ● 1/2 łyżeczki pieprzu
    ● 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    ● łyżeczka ostrej mielonej papryki
    ● łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    ● 1/2 łyżeczki oregano
Wystaw ocenę:

4.51 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony schab z kiełbaskami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczony schab z kiełbaskami 1. Mięso myjemy i osuszamy.
    Długim ostrym nożem robimy
    3 wąskie, ale głębokie
    nacięcia.
  • Pieczony schab z kiełbaskami 2. W każde nacięcie wkładamy
    po 2 frankfurterki. Przyprawy
    mieszamy. Mięso smarujemy
    oliwą i nacieramy
    przyprawami. Wkładamy na
    kilka godzin do lodówki.
  • Pieczony schab z kiełbaskami 3. Margarynę kroimy w dużą
    kostkę. Mięso wkładamy do
    naczynia żaroodpornego
    i obkładamy margaryną. Piekarnik
    rozgrzewamy do temperatury
    240 °C. Wkładamy
    mięso i pieczemy ok. 30 minut. Następnie zmniejszamy
    temperaturę do ok. 200 °C
    i pieczemy schab jeszcze ok.
    60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować