• Pieczony pstrąg

    Autor: Elżbieta Krakowiak, Łódź

  • Pracuję w banku. Rybę według tego przepisu przygotowuję już od 10 lat.

  • Składniki

    ● wypatroszony średniej wielkości pstrąg
    ● pomidor
    ● cebula
    ● 1/2 cytryny
    ● sól, pieprz
    ● zioła prowansalskie lub np. bazylia, estragon, natka pietruszki
    ● mały kawałek masła

  • Sposób przygotowania

    1.

    Rybę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Układamy na folii aluminiowej.

    2.

    Wyciskamy sok z cytryny. Skrapiamy rybę z obu stron. Oprószamy ziołami, pieprzem oraz solą wewnątrz i na zewnątrz.

    3.

    Cebulę obieramy. Z pomidorem kroimy w kostkę. Warzywa wkładamy do środka ryby (nadmiar farszu może się nieco wysypywać). Na wierzchu układamy wiórki masła. Rybę zawijamy w folię. Pieczemy ok. 30 minut w 180 °C.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    zdrowie_na_talerzu, pstrąg
  • 0 komentarzy

Autor: Elżbieta Krakowiak, Łódź

RedakcjaPP 5899

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-07-29T21:58:55+02:00

234 odwiedziny

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PPWS_01-2011

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »

Inne przepisy w kategorii