Pieczony pstrąg

0 (0 ocen)

Pyszne danie dla amatorów ryb.

Składniki:

  • Składniki:

    4 średnie wypatroszone pstrągi
    kostka masła
    kilka ząbków czosnku
    sól morska
    pęczek natki pietruszki
    pęczek koperku
    pieprz
    papryka słodka
    cytryna
    zioła (prowansalskie, oregano, cząber, odrobina tymianku)
    folia aluminiowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony pstrąg - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pstrąg 1. Ryby myjemy i osuszamy, następnie nacieramy solą morską (w środku i na zewnątrz) oraz ziołami, posiekaną zieleniną i pieprzem w środku. Zawijamy w folię aluminiową w łódeczki tak, aby rozcięcie na brzuchu zostało niezakryte. Wstawiamy na godzinę do lodówki.

    Przygotowujemy masło czosnkowe - mieszamy miękkie masło z posiekanym czosnkiem, przykrywamy i wstawiamy do lodówki.

    Wyjmujemy ryby, do środka każdej z nich (nie odwijamy z folii!) dodajemy po porządnej łyżce masła czosnkowego i skrapiamy sokiem z cytryny wstawiamy do nagrzanego do 200st. piekarnika i pieczemy ok. 20-30 minut. Po tym czasie odwijamy folię, posypujemy czerwoną słodką papryką i pieczemy jeszcze ok. 10 minut, aby ryba się zarumieniła.

Porady

Najlepiej smakuje z ziemniakami hojnie posypanymi zieleniną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pstrąg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować