Pieczony pasztet z indyka

4.46 (202 ocen)

  • 3 godz.

Pyszny domowy pasztet. Bez konserwantów i ulepszaczy, za to aromatyczny i bardzo mięsisty.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 2 kg surowego mięsa z indyka
    800 gr wątróbki z kurcząt
    1 pęczek włoszczyzny – 3 marchewki, 1 korzeń pietruszki, po kawałku selera i poru
    500 gr pieczarek
    2 cebule
    5 ząbków czosnku
    5 listków laurowych
    5 kulek ziela angielskiego
    5 ziaren pieprzu czarnego
    1 gałązka lubczyku
    1 łyżka majeranku
    1 łyżka suszonego czosnku
    3 jajka
    1 bułka
    Sól i pieprz do smaku
    Bułka tarta
    50 gr masła
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.46 (202 ocen)

Pieczony pasztet z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z indyka umyć, osuszyć i ewentualnie pokroić w mniejsze kawałki. Mięso włożyć do dużego garnka, zalać wodą. Dodać przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie i kulki pieprzu. Całość gotować do miękkości mięsa ok. 2 godziny. Po godzinie dodać obraną włoszczyznę i gałązka lubczyku.
  • 2. W czasie gotowania mięsa cebule, ząbki czosnku i pieczarki obrać. Cebulę i czosnek drobno posiekać, pieczarki pokroić na ćwiartki. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek. Zeszklić. Następnie dodać umytą i osuszoną wątróbkę z kurcząt i całość przesmażyć do miękkości wątróbki. Gotowe bez oleju przełożyć do miski. Na pozostałym oleju przesmażyć pieczarki. Wątróbkę oraz pieczarki przemielić w maszynce do mielenia mięsa.
  • 3. Ugotowane mięso obrać jeszcze gorące z kości (uważać, aby się nie poparzyć sobie palców) i również przemielić wraz z włoszczyzną w maszynce. Do masy mięsnej dodać 1 chochlę wywaru, namoczoną w wywarze bułkę oraz jajka. Całość dokładnie wymieszać. Masę posolić i ew. jeszcze popieprzyć. Dodać jeszcze majeranku i suszonego czosnku. Całość jeszcze raz dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do aluminiowych keksówek (mi wystarczyło na 3 i ½ keksówki). Każdą formę posypać tartą bułką i ułożyć po 3 cienkie plastry masła. Piec w nagrzanym do 180stC piekarniku 60 minut. Upieczone pasztety odstawić do całkowitego wystudzenia, następnie włożyć na noc do lodówki. Pasztet można mrozić.

Porady

Pasztet piec najlepiej w dostępnych w handlu aluminiowych keksówkach, które nie wymagają natłuszczania. Można jednak również upiec w normalniej keksówce, natomiast należy ją wcześniej natłuścić i wysypać bułką tartą. Z pozostałego wywaru można przygotować zupę - należy ją jeszcze do smaku przyprawić, dodać pietruszki i ulubione dodatki, np. makaron.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też przepis na pasztet z królika!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować