Kolejna z moich udanych kuchennych improwizacji, czyli pieczona papryka z pastą pomidorową, serkiem capresi i mięsnym nadzieniem pod zapieczonym jajeczkiem.
50 min
Składniki:
-4 spore zielone papryki
-2 cebule
-1 pomidor
-0,5 kg mięsa mielonego
-8 plastrów serka naturalnego capresi
-8 jaj
-1 łyżka ketchupu
-2 łyżki przyprawy do mięsa wieprzowego
-1 łyżka przyprawy uniwersalnej
-sól i pieprz do smaku
-olej do smażenia
Pieczony misz-masz w zielonej papryce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki przekrawamy na równe połowy i usuwamy gniazda nasienne.
2.Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy na oleju z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Dodajemy mięso wymieszane z przyprawą do wieprzowiny i smażymy około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Studzimy.
3.Pomidora miksujemy blenderem z ketchupem, solą i pieprzem na pastę.
4.Spód każdej połówki papryki smarujemy pastą. Układamy po 1 plasterku sera i 1-2 łyżki farszu. Zapiekamy przez 15 minut.
5.Następnie na każdą połówkę papryki powoli i ostrożnie wbijamy jajko (tak aby nie spłynęło) , sypiemy odrobiną pieprzu i zapiekamy przez 20 minut.
Komentarze