Pieczony majowy omlet z serem feta

0 (0 ocen)

  • 35 min

W końcu zawitała do nas wiosna, a czasami jak się popatrzy na termometr to i już nawet jakiś skrawek lata , dlatego czas spędzony w kuchni to może nie czas stracony, ale warto spędzić tam jak najmniej czasu, a ten przepis nam to umożliwia :)

  • 35 min

Składniki:

  • Po pół pęczka szczawiu i szpinaku - posiekane
    2 pomidory sparzone ze skórki i pokrojone w kostkę
    1 cebula pokrojona w piórka
    6 plastrów wędzonej szynki – pokrojonej w paseczki
    4 jajka
    1 łyżka śmietany kremówki (może być 18% )
    Pół opakowania sera feta pokrojonego w kostkę
    1/3 łyżeczki oregano
    1 łyżeczka masła
    Sól, pieprz i papryka ostra do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki Szynki

Pieczony majowy omlet z serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na maśle podsmażamy posiekany szpinak i szczaw przez około 2 minuty ( skrapiamy je sokiem z cytryny aby zachowały kolor ). Dodajemy cebulę i pomidory i smażymy aż do momentu kiedy odparuje nam z warzyw cała woda.
    Warzywa wykładamy na silikonową formę do tart (może być okrągłe naczynie żaroodporne ale wtedy smarujemy je oliwą z oliwek). Na warzywa układamy pokrojoną w paski szynkę.
    Do miseczki wbijamy jajka i śmietanę, dodajemy oregano i pozostałe przyprawy. Powstałą masą jajeczną zalewamy warzywa i szynkę. Na samym wierzchu układamy pokrojoną fetę.
    Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st mniej około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Pomidor Sery Szczaw Szpinak Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować