Pieczony łosoś na warzywach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Idealne danie na piątkowy bezmięsny i zdrowy obiadek. To jedno z dań, które przygotowuje się łatwo i szybko. Składa się z ziemniaków, łososia i warzyw. Nic wykwintnego, ale wszystkie produkty idealnie do siebie pasują tworząc prosty i smaczny obiad:)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE:
    0,6kg fileta z łososia (2 filety)
    2 marchewki
    2 pietruszki
    1 por ( biała część)
    0,20kg selera

    SKŁADNIK DODATKOWY:
    ziemniaki

    SKŁADNIKI ROBOCZE:
    olej
    sok z cytryny
    1 łyżka przyprawy papryki słodkiej
    1 łyżka masła
    zioła prowansalskie
    koperek
    sól
    pieprz
    folia aluminiowa

    SKŁADNIKI DO DEKORACJI:
    figurki świąteczne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony łosoś na warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łosoś 1. Myjemy filety z łososia, skrapiamy sokiem z cytryny. Z obu stron nacieramy oliwą i przyprawiamy solą, pieprzem, vegetą, ziołami prowansalskimi i papryką słodką.
  • łosoś 2. Tak przygotowaną rybę układamy na folii aluminiowej, zamykamy i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut.
  • warzywa 3. Włoszczyznę myjemy i obieramy. Marchew, pietruszkę, seler kroimy w słupki, por w pół talarki. Warzywa mieszamy ze sobą.
  • warzywa 4. Warzywa przekładamy na rozgrzaną patelnie podlewamy 1 szklanką wody i 3 łyżkami oleju dusimy pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy 1 łyżkę masła doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • ziemniaki 5. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie około 30 minut.
  • łosoś z ziemniaczkami 6. Łososia podajemy z warzywami i ziemniaczkami posypanymi świeżym koperkiem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować