Pieczony kurczak z szybkowaru z warzywami

4.5 (157 ocen)

  • 20 min

Przepis na pieczonego kurczaka z szybkowaru podpowiedziała mi kuzynka.

  • 20 min

Składniki:

  • PIECZONY KURCZAK:
    około 1 kg kurczaka
    kawałek imbiru
    6 ząbków czosnku
    ulubione przyprawy u mnie: papryka słodka, gorczyca, kolendra, kurkuma, kozieradka, chili, kmin rzymski, gałka muszkatołowa
    sól i pieprz kolorowy
    świeży tymianek
    pół szklanki wytrawnego białego wina
    2 łyżki oliwy
    łyżka miodu

    3 łyżki oleju

    pomarańcza lub cytryna

    GULASZ WARZYWNY:
    2 marchewki pokrojone w plasterki lub w zapałkę
    cukinia pokrojona w plasterki
    posiekana cebula
    mały seler pokrojony w zapałkę
    połowa papryki pokrojona w kostkę
    pomidor obrany ze skórki pokrojony w kostkę
    pół kalafiora podzielonego na na różyczki
    garść groszku cukrowego
    liść laurowy
    łyżeczka soli
    pieprz ziołowy
    gałązka tymianku
    pół łyżeczki majeranku
    2 łyżki sosu Worcestershire
    50 ml wody/bulionu

    opcjonalnie natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony kurczak z szybkowaru z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PIECZONY KURCZAK:
    Kurczaka myjemy. Ucieramy w moździerzu imbir, czosnek, sól oraz resztę przypraw, Mieszankę przypraw mieszamy z białym winem, oliwą i miodem. Mieszanką nacieramy kurczaka. Marynujemy co najmniej 3 godziny, ja zostawiłam na noc. Cytrynę kroimy na cząstki i wkładamy do środka kurczaka. W szybkowarze podgrzewamy olej i obsmażamy na nim kurczaka ze wszystkich stron. Dolewamy pół szklanki wody/rosołu. Zamykamy szybkowar gotujemy na dużym ogniu, aż do uzyskania pełnej mocy gotującej. Zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy 10 minut. Zdejmujemy szybkowar z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Otwieramy szybkowar.

    Kurczaka podsmażamy ze wszystkich stron, aż będzie złocisty i chrupiący. Podajemy z gulaszem warzywnym.
  • 3. GULASZ WARZYWNY:
    Wszystkie składniki przekładamy do szybkowaru. Szybkowar zamykamy doprowadzamy do pełnej mocy gotującej. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 2 minuty. Zdejmujemy szybkowar z ognia. Spuszczamy parę. Otwieramy szybkowar wykładamy warzywa na talerze. Sos jeszcze chwilę gotujemy by odparował. Sosem polewamy warzywa podajemy z kurczakiem. Posypujemy zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować