Przepis na pieczonego kurczaka z szybkowaru podpowiedziała mi kuzynka.
20 min
Składniki:
PIECZONY KURCZAK:
około 1 kg kurczaka
kawałek imbiru
6 ząbków czosnku
ulubione przyprawy u mnie: papryka słodka, gorczyca, kolendra, kurkuma, kozieradka, chili, kmin rzymski, gałka muszkatołowa
sól i pieprz kolorowy
świeży tymianek
pół szklanki wytrawnego białego wina
2 łyżki oliwy
łyżka miodu
3 łyżki oleju
pomarańcza lub cytryna
GULASZ WARZYWNY:
2 marchewki pokrojone w plasterki lub w zapałkę
cukinia pokrojona w plasterki
posiekana cebula
mały seler pokrojony w zapałkę
połowa papryki pokrojona w kostkę
pomidor obrany ze skórki pokrojony w kostkę
pół kalafiora podzielonego na na różyczki
garść groszku cukrowego
liść laurowy
łyżeczka soli
pieprz ziołowy
gałązka tymianku
pół łyżeczki majeranku
2 łyżki sosu Worcestershire
50 ml wody/bulionu
Pieczony kurczak z szybkowaru z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PIECZONY KURCZAK:
Kurczaka myjemy. Ucieramy w moździerzu imbir, czosnek, sól oraz resztę przypraw, Mieszankę przypraw mieszamy z białym winem, oliwą i miodem. Mieszanką nacieramy kurczaka. Marynujemy co najmniej 3 godziny, ja zostawiłam na noc. Cytrynę kroimy na cząstki i wkładamy do środka kurczaka. W szybkowarze podgrzewamy olej i obsmażamy na nim kurczaka ze wszystkich stron. Dolewamy pół szklanki wody/rosołu. Zamykamy szybkowar gotujemy na dużym ogniu, aż do uzyskania pełnej mocy gotującej. Zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy 10 minut. Zdejmujemy szybkowar z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
2.Otwieramy szybkowar.
Kurczaka podsmażamy ze wszystkich stron, aż będzie złocisty i chrupiący. Podajemy z gulaszem warzywnym.
3.GULASZ WARZYWNY:
Wszystkie składniki przekładamy do szybkowaru. Szybkowar zamykamy doprowadzamy do pełnej mocy gotującej. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 2 minuty. Zdejmujemy szybkowar z ognia. Spuszczamy parę. Otwieramy szybkowar wykładamy warzywa na talerze. Sos jeszcze chwilę gotujemy by odparował. Sosem polewamy warzywa podajemy z kurczakiem. Posypujemy zieleniną.
Komentarze