Pieczony kurczak z cytryną i piwem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

prosty i smaczny

  • 2 godz.

Składniki:

  • udka kurczaka
    3 ząbki czosnku
    kilka gałązek tymianku
    szczypta rozmarynu
    sól, pieprz, papryka słodka
    kilka ziarenek kolendry
    3 listki laurowe
    3 - 4 plasterki cytryny
    pół butelki jasnego piwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony kurczak z cytryną i piwem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i osuszyć,naciąć nożem, skropić łyżką oliwy. Włożyć do żaroodpornego naczynia. Dodać rozgnieciony nożem czosnek (nie obrany), kilka gałązek tymianku, szczyptę rozmarynu, posolić, popieprzyć, przyprawić słodką papryką i kilkoma ziarenkami kolendry. Listki laurowe zgnieść w palcach i dodać do mięsa.
    Włożyć do pieca nagrzanego do 180 st C. Po 15 min wlać troszkę piwa (jeżeli piwo odparuje to go uzupełnić).
    Pół godziny przed końcem dodać plastry cytryny, Piec do miękkości często podlewając
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować